Chili, en hobby att odla

Chili som hobby

Plötsligt händer det. Biologen får för sig att han kan få växter att överleva och rentav blomma. Det som är lite skoj med just chili är att den är användbar. Man kan titta på när den växer, man kan använda den i matlagning, man kan … Hmm kommer inte på nåt mer just nu. Men det är iaf väldans skoj när inte allt bara dör.

Såhär började det

Sensommaren 2018 åkte jag med fru och goda vänner på en fantastiskt trevlig bilsemester till Skagen i Danmark (det är en historia i sig och får återkomma på annan plats). På vägen hem åkte vi över Öresundsbron till Sverige och upp till Höganäs. Vi besökte Magnus Einarsen, en förnämligt trevlig skållänning (skåning + hallänning) och till yttermera visso nåt slags ex-ingift kusin till frugan. Magnus driver ett bryggeri som lämpligt nog heter Höganäs Bryggeri. Makalöst goda ölsorter (återkommer med förtjusning i annan tråd om detta), så vi provade lite öl, helt enkelt.

Eftersom Magnus dessutom frilansar som servicetekniker på inrättningar som har öltappar så hamnade vi dagen efter på den omåttligt och självklart populära Holy Smoke BBQ restaurang i Bräcke, nära Nyhamnsläge norr om Höganäs. Genom Magnus försorg fick vi en fantastisk ”platter” med diverse lång- och hickoryrökt kött och grönsaker. Jag var salig. Är ni i närheten så åk dit. Äh, förresten, är ni i Chicago eller rentav i Korpilombolo så åk till Holy Smoke, det är värt resan. De har ett otroligt, men fullkomligt logiskt, gott renommé i gastronomiska kretsar.

Chiligaraget

Man kan inte hamna på Holy Smoke utan att också hamna på Chiligaraget. Och det är det man faktiskt måste unna sig, för den goda smakens skull. Mark Wilcox är kanadensaren som först flyttade till Luleå (av alla ställen) i början av 80-talet och sedan drygt 20 år bosatt i Höganäs. Tillsammans med Mats Hernström och Kim Bröchner driver han sedan några år (2016?) ett växthus och odlar chili. Och vilket place! De har ett 30-tal chilisorter, från paprikasvaga till dräpande Carolina Reaper (2.5 miljoner Scoville [SHU]).

Efter en guidad tur i Chiligaraget (som egentligen är ett vanligt växthus) var vi fast i chiliträsket. Hemma hade vi en köpt Chenzo (Capsicum chinense) som blommade vackert och rikligt. Men nu hade vi chansen att till ingen slant alls köpa lite chilifrukter i lösvikt. Sagt och gjort. Vi plockade på oss ett drygt tiotal frukter av olika sorter. Och så köpte vi självklart Marks bok om chili ”Chiligaraget: Från frö till Hotsauce”. Väl hemma tog frugan och skar upp, torkade, tog hand om fröerna.

Och på den vägen är det. Vi vet inte vart den leder, men det doftar kryddigt!

Länkar, recept, tips?

Under menyvalet Chili  kommer jag lägga upp chililänkar, recept och tips om Chili. Stay tuned and focussed.

Chill out.